Qui sóc?

 

BREU BIOGRAFIA

He nascut a Barcelona, el 27 de novembre del 1950

Estudio Primària a l’ Escola Vedruna de la Plaça dels Àngels i faig d’escolà a Ntra. Sra. de Betlem.

Estudio als jesuïtes de Casp (1959-1967)

He estat escolta de l’Agrupament Mossèn Antoni Batlle del Casal de Monserrat (1966-1971).

Entro al seminari de Barcelona el setembre de 1967 i durant l’etapa d’estudis teològics a la Facultat de Teologia de Catalunya, faig de sub-cap i de cap de pioners en l’ Agrupament, catequista de la Preciossísima Sang de Barcelona.

Vaig a fer “pràctiques pastorals” a la parròquia de Sant Marti del Clot el setembre de 1971 i allà iniciem amb altres seminaristes grups de joves de revisió de vida que més endavant esdevindrà el moviment de Joves cristians de barris obrers i ambient populars(JOBAC). Amb altres persones del barri del Clot, fundem l’ Associació de veïns del Clot-Camp de l’ Arpa, a partir de la comissió de barri.

Em llicencio en teologia (1975), i m’ordenen de diaca (1974)  i de capellà (1976) a St. Martí del Clot.

Vaig estudiar i trec la diplomatura en sociologia per l´Institut Catòlic de Paris, (1978) tot col·laborant com a capellà a la Parròquia de St Pierre Saint Paul de Montreuil prop de Paris(1976-1978). En aquest temps reflexiono sobre el meu compromís polític.

Torno de vicari a Sant Martí del Clot (1978-1982), em reincorporo de nou a l’ Associació de veïns del Clot-Camp de l’ Arpa, en la vocalia de cultura, participo de l’assemblea de barri i m’adhereixo al PSUC (Partir Socialista Unificat de Catalunya) el 1979. Continuo de consiliari de zona a la JOBAC, fins que em nomenen vicari de  St. Andreu del Palomar de Barcelona, on hi vaig estar del 1982 fins el 1989, seguint a la JOBAC. Durant uns anys sóc subdelegat de pastoral de joves a Barcelona (1980-1985). També estic uns anys (1985-1989) al Laboratori de sociologia de l’ ICESB (Institut Catòlic d’Estudis Socials)

Al barri de Sant Andreu participo de la Comissió per la pau i contra la OTAN, i del comitè del PSUC del barri, col·laborant en l’inici del moviment polític que després esdevindrà Iniciativa per Catalunya.

Vaig a estudiar a Madrid (1989-1992) i em trec la llicenciatura en sociologia pel Lleó XIII a Madrid de la Universitat Pontifícia de Salamanca (1992). Col·laboro com a capellà a La Cena del Señor de Madrid.

Torno a Barcelona i em nomenen rector de la parròquia de Santa Maria del Gornal (1992) de l´Hospitalet de Llobregat, fins el 2014.

Amb Mn. Casimir Martí, fundador de la parròquia de Santa Maria del Gornal l’any 2001 vam escriure un llibre sobre la història de la Parròquia del Gornal. en motiu dels 25 anys de la seva història.

He participat de la vida associativa del Gornal (congrés de barri, assemblees de barri, Coordinadora d’entitats, Comissió de festes…), de Bellvitge, de les seves festes…

Les tres parròquies de Bellvitge i Gornal tirem endavant una Associació ( 1997) per conjuntar l’acció social de les tres parròquies (Associació La Vinya), que més endavant (2004) esdevindrà Fundació de la qual sóc secretari i patró. La Fundació la Vinya agrupa  un conjunt de Projectes socials adreçats als dos barris, en el camp de l’educació i lleure de la infància i joventut, de la gent gran, de les persones en risc d’exclusió. aturats, drogoaddictes, interns en els Centres Penitenciaris, dones, famílies en la precarietat, en l’atur…

Durant aquest temps (1992-2014) he estat consiliari de la JOC, consiliari de grups de revisió de vida de joves, de professionals, d´ACO (consiliari general del 2010 al 2014) de matrimonis, de les Auxiliars seglars diocesanes…

També he fet de professor de sociologia general i sociologia de la religió a la Facultat de  Filosofia de la Universitat Ramon Llull (1987-1989 i 1992-2008) i Professor de Sociologia de la religió a l’ Institut Superior de Ciències Religioses Don Bosco a Martí Codolar (1993-1998).

Professor d’anàlisi socio-pastoral en el Curs per seminaristes del Seminari de Barcelona (1992-2013).

He col·laborat  des de l’inici (1992) a l’ Escola d’ Educadors (Ede) i a l’ Escola de Pastoral del Secretariat de  l’Escola Cristiana.

He estat Membre del Departament de formació pastoral i del comitè executiu del CEP (Centre d’Estudis pastorals de les diòcesis catalanes) del 1998 al 2013. Al CEP amb l’equip de formació ham recorregut les diferents diòcesis catalanes fent formació pastoral.

El 2010 escric el llibre: “Església, mare i creu”. Barcelona: Editorial Saragossa, Barcelona, 2010.

He col·laborat a la UNESCO de Catalunya en estudis sociològics, a Cristianisme i Justícia, Caritas, xerrades a Congregacions religioses, Escoles cristianes, arxiprestats, parròquies, moviments cristians…

He participat  en el Seminari de Teologia Pastoral de la Facultat de Teologia des del 2009.

L’octubre del 2014 em jubilo de capellà, em caso amb Mercè Basté el desembre del 2014. I un cop rebuda la dispensa de Roma, ens hem casat al si de la comunitat cristiana, el 22 d’octubre del 2016 a la Parròquia de Mare de Déu de Port.

Ara participo en la Junta de l’Associació Unesco de diàleg interreligiós (AUDIR), en diferents projectes de l’ Associació, i en dos grups de diàleg interreligiós (Grup abrahàmic que constituirem un Grup de Diàleg al barri interreligiós de Gràcia i el Fòrum l’ Hospitalet Espai de confiança). També formo part de la Junta i de la Comissió d’Immigració i Diversitat de Justícia i també d’una colla de grups que relacionem la fe cristiana amb la vida.

M´agrada el cinema, teatre i canto en la coral DUM.

 

PUBLICACIONS

 

  • Fulletons : “Història del moviment obrer català”. Publicacions de la JOBAC (1982-1985).

 

  • Fulletons sobre Pastoral de Joventut, publicats per la Delegació de Pastoral de Joventut de Barcelona. 1982-1985.

 

  • Fulletó “Els joves davant l´atur. Per l´ocupació juvenil. Siguem creatius”. 1987. JOBAC i Consell de la Joventut de Barcelona.

 

  • Llibre “Església i Món obrer a Catalunya”. Ed. Claret.1990 Coordinadora catalana de Pastoral Obrera (Juntament amb Florenci Costa).

 

  • Llibre “Catalunya 77-88. Societat, economia, política, cultura. Un Informe de la Fundació Bofill” ( Capítol “ Ocupació, atur i inactivitat” p. 52-59) juntament amb Lluís Recolons.1989.

 

  • Presentació del llibre “Delinqüència i dissocialitat” de Lluís Ventosa. Fundació Bofill. 1990, juntament amb Aureli Díaz i Lluís Recolons.

 

  • Presentació del llibre “El mal lladre” de Lluis Ventosa, Eds. Claret, publicat a Qüestions de Vida cristiana (2000).

 

  • Actualització del llibre-manual “Sociología de la Religión”. Giancarlo Milanesi/JoaquimM. Cervera. Ed. CCS . Madrid. 2008.

 

  • Fulletó “Anàlisi socio-económic-polític-cultural i religiós de la situació actual “ publicat per la Delegació de Pastoral Obrera de Barcelona i en castellà pel departament de Pastoral Obrera de la CEAS (Conferència Episcopal Española). 1988.

 

  • Articles a les revistes: Foc Nou, Quaderns de Pastoral, Pastoral Misionera i Frontera, El Pregó, L´Agulla, Qüestions de Vida cristiana i algunes publicacions de localitats de Catalunya.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s