Si Catalunya fos independent, Espanya seria governable

Tal com han anat les coses en les dues darreres eleccions espanyoles, val la pena fer uns altres recomptes, suposant que ja no hi haguessin diputats catalans al Congrés de Madrid.

Catalunya té a les Corts, 47 diputats, per tant el total, sense ells seria de 303 (350-47) i per tant la majoria (meitat més un) seria de 152 diputats.

Catalunya té 6 diputats del PP, per tant al Congrés n’hi haurien 131 (137-6). Del PSC n’hi ha 7, així doncs el PSOE, en tondria: 78 (85-7). Podemos en tindria 59 (71 menys els 12 catalans). Ciutadans en tindria 27, resultat de la resta de 32 menys els 5 catalans de C’s. I ERC i PDC no hi serien.

Així doncs la suma de PP i Ciutadans donaria en el “nou” Congrés, sense diputats catalans, 158, que depassa en 6 la majoria absoluta (152).

Per tant, podem concloure, que Espanya seria governable si no hi haguessin els diputats catalans. Dit d’altra manera, sembla que sigui, perquè els d’ ERC, PDC i En Comú Podem demanen un referèndum, o sigui perquè “matemàticament” resulta que un govern del PP i Ciutadans seria possible, resulta que Catalunya és un veritable problema, un “impediment”, una “molèstia” per Espanya.

Tenim doncs una altra raó per independitzar-nos, deixar que Espanya pugui tenir govern i deixar d”emprenyar”. Espanya tindria un govern de “dretes”, però un govern, ja que la suma de Podemos i PSOE i bascos , no arriba als 152 (només als 144). Sí que sumaria un govern (força difícil) entre PSOE, Podemos i Ciutadans (164).

Si fem els mateixos càlculs traient, a més dels catalans, els diputats bascos, també resulta que a Espanya podria haver-hi govern de dretes (de PP i C’s). La majoria absoluta estaria en 143, que la podrien obtenir la suma de PP (129) i Ciutadans (27), que dóna 156 (13 diputats més dels 143). Podemos i PSOE sols sumarien, 128 diputats (amb Ciutadans podrien arribar a sobrepassar, la majoria absoluta, ja que sumarien 155).

Una altra conclusió que podem extreure d’aquests càlculs, és que Catalunya i Euskadi decanten el Congrés de Diputats vers l’esquerra (i centre-esquerra) i que per tant, Espanya sense aquestes dues nacions, es decanta vers la dreta. Les esquerres espanyoles, sense les basques i catalanes, val la pena que s’ho plantegin, si volen encaminar-se vers una República Espanyola, que tingui una forta dimensió social.

Des de Catalunya, segons aquestes observacions, i en la possible perspectiva d’unes terceres eleccions espanyoles,  val la pena que ens plantegem si ens hi hem d’abstenir, per facilitar un govern espanyol i no anar a unes quartes i sempiternes eleccions.

Per altra banda estic cada cop més convençut que el fet de constituir-nos com República catalana, és el pas necessari per tal que sigui possible una República Espanyola, encara que pel que es veu, en una primera etapa serà més aviat de dretes o de centre-dreta. Per això caldrà pensar quines relacions s’haurien de mantenir des de l’esquerra catalana, un cop independent Catalunya, amb l’esquerra espanyola i europea, per col·laborar conjuntament i avançar vers estats en els que el poble sigui realment sobirà, per tant més democràtics, i més socials.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s