Procés constitucional-Tribunal constitucional

Fa temps que a Catalunya sentim parlar, llegim escrits, i observem entrevistes i tertúlies sobre el procés constitucional en el que ha d’entrar el país, i sobre el Tribunal Constitucional espanyol que no para de feina referent a Catalunya.

Dos substantius amb el mateix adjectiu, però quina diferència en cadascun!.

El concepte “Procés” ens transporta a dinàmica, a poble, a vida, a esperit, a motivació, a projecte comú, a mobilització, a camí…

El concepte “Tribunal” l’associem a Estat (estabilitat, conservació…), Administració, burocràcia, llei, condemna, càstig, sentència, judici…

Els dos porten l’adjectiu constitucional, però el procés es refereix a una Constitució que ha començat a fer camí, que s’ha d’anar fent, el que comporta participació, entusiasme, novetat, il·lusió, …En canvi el tribunal es refereix a una Constitució d’un estat caduc, que imposa, judicialitza la política, no negocia, que vol mantenir els seus aparells, poders i interessos. Fins i tot partits, entitats i persones que recolzen el Tribunal Constitucional, siguin de “dretes” o “d’esquerres”, creuen que cal un canvi en la Constitució espanyola. Ara bé, ¿serà un canvi que permetrà el dret d’autodeterminació dels pobles que constitueixen les Espanyes? . Alguns partits d’esquerres sembla que han renunciat a aquest dret en el seu programa. ¿Són veritablement d’esquerres?.

Dóna la impressió que una molt bona part de Catalunya està apostant per un canvi veritablement revolucionari, innovador, amb motivacions diverses, on hi entra indubtablement una  dimensió emotiva (¿com no?, ¿no és bo en la política l’emoció, una certa “espiritualitat” que dóna sentit a l’acció, i l’estimula per dins?).

Sap greu que una part de les esquerres, sobre tot espanyoles, i algunes de catalanes, s’arrenglerin a la conservació del status quo espanyol, a la decadència d’un aparell d’Estat sense projecte, que ha mostrat massa cares catalanofòbiques, anti-socials i anti-poble.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s