Repàs ràpid sobre el moviment obrer

Repàs ràpid sobre el moviment obrer 

Amb la intenció de situar-nos millor en quin moment estem en el moviment obrer i social per l’emancipació de les capes obreres i populars, per arribar a la destrucció dels sistema capitalista i a una societat sense classes, ens cal fer un repàs de les etapes del moviment obrer.

Les etapes les podríem sintetitzar així:

Unes primeres etapes es donen en el segle XIX:

1ª La constitució de caixes de resistència. Es dóna en el segle XIX.

2ª El pas de les caixes als sindicats, a organitzacions obreres que defensen la classe obrera. Els sindicats han anat variant, consolidant-se, cadascú amb les seves ideologies, formes organitzatives i en les societats democràtiques segueixen tenint un gran paper i estan totalment incorporats a la vida social, sigui a través de la lluita oberta o a traves de la negociació (segons moments en la història de cada país)

3ª El descobriment de la necessitat del partit de la classe obrera per fer política i “ocupar” l’Estat en favor d eles capes treballadores i populars. Aquí hi entren les polítiques d’aliances amb altres partits, les relacions amb els sindicats, i els moviments socials…Els partits d’esquerra s’han consolidat sobre tot al segle XX  i han adquirit el pensament socialista, socialdemòcrata o comunista i més endavant han incorporat els elements polítics ecologistes, pacifistes i feministes.

Les següents etapes es donen sobre tot en el segle XX:

4ª La incorporació de la lluita veïnal, de les associacions de veïns, dels moviments populars als barris, pobles i ciutats, com una necessitat de complementar el treball sindical en el món laboral, amb el treball en el camp social, cultural i urbanístic (equipaments, infrastructures, vivenda, entitats…)dels espais on viu la classe treballadora i les capes populars.

5ª Cap al final del segle XX s’ha vist la necessitat dels moviments socials que apunten a qüestions bàsiques  i globals i que atravessen tota la realitat social. Aquests moviments són l’ecologista que fa critica de la degradació de la natura i proposa mesures medi-ambientals per tot el planeta. El feminisme, que des de la crítica al sistema patriarcal, arrelat de fa ben bé uns set mil anys, proposa unes relacions de paritat entre l’home i la dona, que no siguin de domini d’un sobre l’altra i aporta a la construcció d’una nova societat, no solament els elements de la justícia social, sinó també la tendresa, la cordialitat, la generositat, la gratuïtat… Els moviments per la pau, que critiquen la resolució dels conflicte per la via violenta i les despeses militars, i proposen el diàleg en totes les relacions entre els persones, els grups, i els països. També un moviment no tant definit i no tant organitzat seria el de la laicitat, que critica la confessionalitat els estats i aposta per un marc de llibertat religiosa obert on tota ideologia, ètica  i religió hi pugui cabre i siguin respectats. Tots aquests moviments posen en qüestió els bases en què es va estructurar el neolític (domini i control de la natura, patriarcat, defensa  i seguretat i maridatge entre Esglésies i Estats. Aquests moviments sorgeixen sobre tot en el maig del 1968 francès i s’han anat desenvolupant al llarg de tot el món, amb diferents branques i s’han anat territorialitzant (“anàlisi i pensament global, treball local”). Com hem dit els partits de l’esquerra han anat incorporant aquestes propostes. Aquí també hauríem d’incloure-hi els moviments apareguts a finals del XX i sobre tot en el segle XXI: okupes, per una altra globalitzaciò, “un altre món és possible”, els moviments juvenils, els de al gent gran, i finalment els dels indignats del 15-M.

La lluita per l’alliberament nacional en cada nació, sobre tot en els nacions oprimides, com la nostra, s’ha anat relacionant de diverses maneres, i tant amb partits de dretes, com de centre, com d’esquerres, i amb diferents moviments socials del nostre poble. La base popular del nacionalisme i el patrimoni de nacionalisme popular organitzat ha de connectar també amb el moviment obrer i d’esquerres.

Un altre moviment interessant procedent del segle XIX i que ha tingut diferents transformacions fins a vull és el moviment cooperativista, i el que actualment en diem d’economia social, que té en compte una altra forma de gestionar les empreses, i que assumeix també els processos d’inserció laboral , social i educacional, fins i tot de persones amb dificultats (discapacitats, quart món, dissocials…)

Aquí no caldria oblidar l’experiència llarga de segles de les religions i dels humanismes , en el que poden aportar d’esperit de fons, de sentit, de simbologia que estimulen, apunten on són els problemes greus, on la gent pateix, i donen vida i esperança.

Avui dia per tal d’avançar vers l’aniquilació de les classes socials, vers un altre sistema social més igualitari, més digne, més respectuós amb la natura, més pacífic, i de benestar per tothom, ens cal una GRAN ALIANÇA, una GRAN UNITAT, que inclogui:

  1. Els sindicats
  2. Els partits polítics d’esquerres
  3. Els moviments populars veïnals.
  4. Els moviments socials: ecologista, feminista, pacifista, per una altra globalitzaciò, indignats…
  5. El moviment nacional popular.
  6. El moviment cooperativista i d’economia social.
  7. L’experiència de els religions i els humanismes.

Si no es va produint, estructurant un gran moviment internacional que inclogui tot el patrimoni d’aquesta història i totes les sensibilitats, no serà possible avançar vers una societat que sigui realment democràtica, on la democràcia entri a les empreses (cooperativisme, autogestió…) i on tothom pugui viure dignament. I ara en temps de crisi potser haurem de tornar a les caixes solidàries de resistència també.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s